Reklama
Naszą witrynę przegląda teraz 610 gości 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Warsztaty kulinarne "Arkadia na widelcu" PDF Drukuj Email
W piątek 11 maja br. klasa ID wzięła udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz CH Arkadia. Tym razem tematem była "Wiosna na talerzu". Zadaniem dzieci było rozpoznanie prezentowanych przez edukatorki warzyw, na które jest obecnie sezon. Kolejnym zadaniem było przygotowanie dwóch sałatek. Tutaj ważną rolę odgrywały takie umiejętności jak: współdziałanie w grupie, dyscyplina, stosowanie się do poleceń i instrukcji prowadzących, ostrożne obchodzenie się z narzędziami kuchennymi, utrzymywanie miejsca pracy w czystości i dobra komunikacja. W efekcie powstały: sałatka wiosenna z komosą, szparagami, ogórkiem i rzodkiewką oraz sałatka z kurczakiem, jajkami przepiórczymi i sałatą rzymską. Dużą przyjemnością dla dzieci było nakrywanie do stołu oraz wspólny posiłek. Rozmawialiśmy o tym, co nam najbardziej smakowało, co było nowe i jaki smak nas zaskoczył. Dodatkowo dzieci wykonały własnoręcznie glicerynowe mydełka, ozdobione płatkami nagietka i lawendy, pachnące rozmarynem i pomarańczą. Było kolorowo, pachnąco i smacznie. I jak zawsze dzieci wyszły z prezentami. Tym razem otrzymały kolorowe segregatory na przepisy wraz z przepisami wykonywanych sałatek, zabrały też pięknie zapakowane mydełka.
Koordynatorami były Małgorzata Litwin i Jolanta Grochowska. Dziękujemy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz CH Arkadia.

 
Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid XHTML 1.0 Transitional